KOSGEB Uygulamalı Girişimcilik Kursları

KOSGEB Kursları ve Destekleri
Kendi işini kurmak, büyütmek ve geliştirmek isteyen girişimcilerin en önemli destekçisi olan KOSGEB 2019’da bazı değişikliklere imza atıyor. Girişimcilik destekleri iki gruba ayrılarak, geleneksel ve ileri girişimci şeklinde başvuru uygulaması getiriliyor. Geleneksel (eski uygulamada) 150 Bin ₺ olan destek oranı bundan böyle 60 Bin ₺ olarak uygulanacaktır. Yazının devamında merak ettiğiniz tüm soruların cevabını bulacaksınız. Aşağıda yer alan listeden yazının ilgili alanına ulaşma imkanınız bulunmaktadır.

KOSGEB Nedir, Destekleri Nelerdir?

Konuya yeni yılda yapılacak değişiklerle giriş yaptık, yenilikleri aktarmaya devam edeceğim. Fakat öncesinde ilk olarak kurumu ve amacını aktarmak istiyorum. KOSGEB açılımı (Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı) iş kurmak, işini büyütmek, yeni pazarlara açılmak isteyenleri maddi olarak desteklemektedir. Desteklerin büyük bir bölümü hibe yani geri ödemesiz olmaktadır. Maddi desteğe ek olarak fuar, gezi ve hatta laboratuvar ihtiyacı olanlara gelişmiş laboratuvarları kullanma imkanı sunmaktadır. Bu haliyle destekler girişimci, AR-GE, İşletme, KOBİ Şeklinde ayrılmaktadır. Dilerseniz yazının devamında ilk olarak destek türlerine bakalım.

Girişimci Desteği (Yeni İş Kuracaklar)

En çok başvuru yapılan destek hiç şüphesiz girişimci destekleri olmaktadır. Çünkü yeni iş kuracaklar bu aşamadan başlaması gerekir. Yazının giriş kısmında da belirtildiği gibi 2019 yılında geleneksel ve ileri girişimci şeklinde ayrılıyor. Geleneksel (eski uygulama) ile devam ederseniz toplamda 60 Bin ₺ Hibe alabilirsiniz. İleri girişimci yöntemi ile başvurmanız halinde ise işletme durumuna göre 360 Bin ₺’ye kadar destek alabilirsiniz. Yeni uygulama ile ilgili olarak kurumun hazırladığı sayfaya aşağıda yer alan bağlantıya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

https://www.kosgeb.gov.tr/site/tr/genel/destekdetay/6835/girisimciligi-gelistirme-destek-programi

Kosgeb Destekleri

İşletme Geliştirme, Büyüme ve Uluslararasılaşma

Mevcut işletmelerin geliştirilmesi için uygulana bu yöntemde size birçok seçenek sunuyor. İlk olarak işletmenizin hangi desteğe ihtiyacı var buna karar veriliyor. Sonrasında size uygun paket belirleniyor. İşbirliği destek programı tek başına büyümekte zorlanan işletmeleri destekliyor. Uluslararası Kuluçka Merkezi ve Hızlandırıcı Destek Programı ise KOSGEB desteği ile işinizi yurt dışına taşıma imkânı sağlıyor.
TEKNOPAZAR – Teknolojik Ürün Tanıtım ve Pazarlama Destek Programı ise teknolojik ürün üretenlere tanıtım ve pazarlama desteği sağlıyor. KOBİGEL – KOBİ Gelişim Destek Programı aklında projesi olanları sevindirecek diyebilirim. Çünkü projenizle KOSGEB’E gelin projeniz KOBİGEL ile desteklensin. Diğer destek türlerini aşağıda yer alan listede görebilirsiniz.

  • AR-GE, Teknolojik Üretim ve Yerlileştirme

  • KOBİ Finansman Destekleri

  • Laboratuvar Hizmetleri

KOSGEB Desteklerinden Nasıl Yararlanılır?

Evet, arkadaşlar en önemli hususa gelmiş bulunuyoruz. Devletimizin sağladığı bu imkânlardan nasıl yararlanacağız? Yukarıda gördüğünüz gibi birçok destek türü bulunuyor. Ben yazıda daha çok girişimci destekleri ile ilgili bilgi vereceğim. Girişimci desteklerinden yararlanabilmek için ilk olarak 18 yaş ve üzeri olmalısınız. Sonrasında ise girişimcilik eğitimlerine katılarak sertifika almalısınız.

KOSGEB Girişimcilik Kursları Nedir?

Evet, arkadaşlar girişimci başvurusu yapabilmek için öncelikle 32 saat sürecek olan kurslara katılmak zorundasınız. Muhtemelen 1 hafta sürecek bu eğitimlerde faydalı bilgiler edineceksiniz. Kurslar Türkiye’nin her yerinde KOSGEB ya da yetki verdiği kurum ve kuruluşlar tarafından yapılmaktadır.

Kurslar Ne Zaman Başlıyor?

Değerli arkadaşlar yukarıda da belirttiğim gibi kurslar KOSGEB ve yetki verdiği onlarca kurum ve kuruluş tarafından günler öncesinden duyurularak yapılır. KOSGEB bunun için sürekli duyuru yapmaktadır. Aşağıda yer alan butona tıklayarak önümüzdeki günlerce başlaması planlanan kursları görebilirsiniz.

[su_button url=”https://www.kosgeb.gov.tr/site/tr/baglanti/ugeliste” target=”blank” icon=”icon: sign-in”]Yakında başlayacak olan KOSGEB kurslarını gör[/su_button]

Kurs Başvurusu Nasıl Yapılır?

Başvuru için size önerebileceğim 2 ana kanal olacaktır. Bunlardan biri E-Devlet sistemi diğeri ise İŞKUR (Türkiye İş Kurumu) olacaktır. Tabii ki size yakın noktada bu tür eğitim fırsatı sunan belediye, üniversite ya da sivil toplum kuruluşu bulursanız onların önerdiği şekilde kayıt olabilirsiniz.

E-Devlet Kapısı Üzerinden KOSGEB Kurs Başvurusu

Gelişen teknoloji ile birlikte hayatımızı kolaylaştıran E-Devlet uygulaması şimdi KOSGEB kurs başvuruları içinde kullanılmaktadır. E-Devlet şifreniz ile 5 dakika içerisinde başvuru yapabilirsiniz. Bunun için E-Devlet mobil uygulama ya da https://www.turkiye.gov.tr adresini kullanabilirsiniz.

Sisteme giriş yaptıktan sonra Merhaba, size nasıl yardım edebilirim? İbaresi olan arama kısmına KOSGEB yazmalısınız. Çıkan seçeneklerden size uygun olana tıklayın ve il, ilçe seçerek size en yakın noktada başlaması muhtemel kursu görerek başvuru yapabilirsiniz.

İŞKUR Sitesinden KOSGEB Kurs Başvurusu

Türkiye İş Kurumu İŞKUR ile KOSGEB işbirliği yapmaktadır. Kurslar İŞKUR tarafından fa gerçekleştirilmektedir. Bu nedenle kurs arama ve başvurunuzu dilerseniz İŞKUR üzerinden de kolayca yapabilirsiniz. İŞKUR üzerinden başvuru yapabilmek için İŞKUR’A kayıtlı olmanız gerekir. Henüz kaydınız yoksa https://www.iskur.gov.tr/ sitesinden kolayca yapabilirsiniz. İŞKUR üzerinden kurs aramak ve başvuru yapmak için aşağıda yer alan butona tıklayınız.

[su_button url=”https://esube.iskur.gov.tr/” target=”blank” icon=”icon: sign-in”]İŞKUR Sitesinde Kursları Gör, Başvuru Yap[/su_button]

Evet, arkadaşlar butona tıkladığınızda İŞKUR İnternet şubesine ulaşacaksınız. Bu sayfada kayıt olabilir ya da kaydınız varsa giriş yapabilirsiniz. Giriş yaptığınızda üst menüden Online İşlemler tıklayınız. Menü açılacak ve buradan Kurslar/Programlar tıklıyoruz. Sonrasında ise Kurs/Program Bilgileri tıklıyoruz. Aşağıda yer alan ekran görüntüsüne ulaşacaksınız.

İşkur Kosgeb Kursları

Filtreleme kısmından il, ilçe ve kurs türü kısmından GİRİŞİMCİLİK EĞİTİM PROGRAMI seçerek Ara butonuna tıklıyoruz. Aşağıda tercih edebileceğiniz kurslar listelenecek olup, kurs no kısmından tıklayarak detayları görebilir ve başvuru yapabilirsiniz.

Kurslar 32 Saat Sürüyor

Evet, arkadaşlar başlıkta da belirtildiği gibi kurslar sadece 32 saat sürmektedir. Daha önce 70 saat olarak uygulanıyordu. Yakın bir zamanda Online uygulama hayata geçebilir. Eğitimler genelde hafta içi olduğu için 1 haftada tamamlanmaktadır. Eğitimlerde iş kurmak isteyenlere önemli bilgiler verilmektedir. Aynı şekilde iş planı hazırlaması konusunda merak ettiğiniz soruların cevabını da yine burada bulacaksınız.

İş Planı Hazırlayarak Başvuru Yapabilirsiniz

Eğitimi tamamlayıp, belgenizi aldığınızda artık kuracağınız iş ile ilgili iş planı hazırlamanız gerekir. Yani alacağınız destek için plan ve projenizi yazılı olarak kuruma belirtmeniz gerekir. Kuracağınız işin amacı, geleceğe dair planlarınız, gerek duyacağınız malzemeler ve tahmini giderleri burada belirtiyorsunuz. Hazırladığınız belge maksimum 45 gün içerisinde incelenerek onaylanabilir, ret edilebilir ya da düzenleme yapılmak üzere revize edilebilir. Ret edilmesi halinde 1 defaya mahsus itiraz hakkınız bulunmaktadır.

Ne Kadar Destek Alacağım?

Projem onaylanması halinde ne kadar destek alacağım. Bunu yeni uygulamaya göre aktarmak istiyorum. 2019 Öncesi 50 Bin ₺’si hibe olmak üzere 150 Bin ₺’ye kadar destek veriliyordu. Yeni uygulama ile girişimcilik geleneksel (eski uygulama) ve ileri girişimci olarak ayrıldığı için destek oranlarda değişmiştir.

Geleneksel girişimci olarak başvuru yaptığınızda 2 yıl içerisinde alabileceğiniz hibe maksimum 60 Bin ₺ olmaktadır. Geleneksel girişimcilere makine teçhizat ve yazılım desteği verilmemektedir. İleri girişimci olarak başvurduğunuzda 60 Bin ₺ hibeye ek olarak teknoloji düzeyinize bakılarak 300 Bin ₺’ye varan makine teçhizat ve yazılım desteği de alabilirsiniz. Böylece 360 Bin ₺’ye varan desteklerden yararlanabilirsiniz.

Destek Verilen Sektörleri Görün

Öncelikle her başvuruya onay verilmediğini belirtmeliyim. Çünkü başvuru yaptığınız iş planı destek verilen sektörler arasında yer alması gerekir. Bunun için öncelikle destek verilen sektörler listesine göz atarak yapacağınız işin bu listede olup, olmadığına bakmalısınız. Aşağıda yer alan bağlantıya tıkladığınızda KOSGEB tarafından desteklenen sektör listesini görebilirsiniz.

https://www.kosgeb.gov.tr/Content/Upload/Dosya/DesteklenenSektorler.pdf

KOSGEB Haberleri İle Devam Edelim

Yazının geri kalan kısmına kurumdan yapılan haber, duyuru ve başarı haberlerini sizlerle paylaşarak devam edeceğim. Aktaracağım bilgiler kurumun resmi İnternet sitesi https://www.kosgeb.gov.tr ve her ay yayınlanan dergiden alıntı şeklinde olmaktadır. Sizlerinde her ay yenilenen bu dergiye göz atmasını öneririm.

İlk Yerli Helikopter Camı Yine Bir Girişimciden

KOSGEB özellikle üretim ve yerlileştirmeye önem vermektedir. Örnek vermek gerekirse Türkiye’de ilk yerli helikopter camı üreten bir girişimci işini KOSGEB ile büyütmeye devam ediyor. VOLO Composites isimli işletmeyi kuran girişimci basınç altında çok katmanlı havacılık projesi ile hem destek aldı hem de başarısı dergide paylaşıldı. Üretimini yaptığı ürünler Aselsan, TAI ve Roketsan gibi firmalar tarafından alınıyor. Yakın bir zamanda yurt dışında tanıtım ve satışlara başlanacaktır.

Meslek Lisesi Mezunlarına KOSGEB’den Güzel Haber
Geçtiğimiz aylarda önemli değişikliklere imza atan KOSGEB dergi temmuz sayısında yine çok özel değişikliklerin duyurusu yapıldı. Bir zamanlar kat sayı uygulaması ile önü kapatılmaya çalışılan meslek lisesi mezunlarına uygulamalı girişimcilik eğitim zorunluluğu kaldırıldı. 2015-2016 Eğitim öğretim dönemi ve sonrasında mezun olacak meslek lisesi öğrencileri diplomaları yanında birde KOSGEB sertifikası alacaklar. Böylece 32 saat zorunlu eğitime katılmaya gerek kalmadan hayalini kurdukları işi kurarak 360 Bin ₺’ye kadar desteklerden yararlanabilecekler.

Girişimci İnsansız Hava Aracı (İHA) Üretti
Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı KOSGEB verdiği destekler ile ülkemizde büyük başarılara imza atılmasına vesile oluyor. Son yıllarda önemli başarılar elde ettiğimiz insansız hava aracı (İHA) üretiminde başarılarımız artıyor. Güzel bir haberde Tokat’tan geldi, derginin eylül sayısında yer alan haberde Gaziosmanpaşa Üniversitesi Teknopark A.Ş içerisinde kurulan Teknomer firması KOSGEB’in AR-GE desteğinden yararlanarak Octocopter adını verdikleri insansız hava aracını geliştirdiler.

Türkiye’nin İlk Antiserum Üretim Tesisi Açıldı

Derginin kasım sayısında yine ilginç bir destek haberine yer verildi. Eskişehir’de kurulan ALBİLA Serum Biyolojik Ürünler Sanayi ve Ticaret AŞ akrep ve yılan sokmalarına karşı soğuk zincir gerektirmeyen yerli antiserum üretimine başladı. Özellikle askerlerin kullanımına önem verilen Türkiye’nin ilk antiserumu 40 farklı iş kadınının bir araya gelmesi ile kuruldu. Kendilerine 40 melek yatırımcı adını veren girişimciler şirketin üretime başlaması için 20 Milyon değerinde yatırım yaptıklarını belirttiler. Dünya genelinde az sayıda üretilen ve stratejik ürün kategorisinde yer alan bu antiserum ülkemize önemli itibar kazandıracaktır.

Güneşi Takip Ederek Elektrik Üreten Güneş Enerji Sistemi Geliştirildi

Enerji üretiminde son yıllarda güneş panelleri sıkça kullanılmaya başlandı. ENSO Elektrik KOSGEB’DEN aldığı AR-GE ve inovasyon desteği ile bu sistemlerin daha da geliştirilmesini sağladı. Günebakan adını verdikleri panel sabit olmak yerine güneşi takip eden hareketli sensörlerle çalışıyor. Bu şekilde güneşten her zaman %100 enerji elde ediyor.

30 Metreye Kadar Yer Altını Görüntüleyen Cihaz Geliştirdi

Bir güzel gelişmede İdem Teknoloji firmasından geldi. Aldığı destekler ile yerin altında gömülü patlayıcıları kolayca bulunmasını sağlayacak yerin 30 metreye kadar altını görüntüleyen dedektör geliştirildi. TORUK 101 adını verdikleri cihaz özellikle askerlerinde işini kolaylaştıracaktır. Toprak altına gömülen mayınların bulunmasını kolaylaştıracaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir