Halk Eğitim Merkezi Kursları

Halk Eğitim Merkezi Kursları
Türkiye’de kurslar büyük öneme sahiptir. Çünkü insanların büyük bir bölümü mesleki gereksinimlerini bu eğitim kurumlarından sağlamaktadır. Aynı şekilde birçok insan içinde ihtiyaç duydukları bilgiye ulaşma, kendini geliştirme ve daha fazla tecrübe anlamına gelmektedir. Buna ek olarak eğitim vermek, kurs açmak isteyenler içinde gelir ve kariyer imkânı sağlamaktadır. Bu kapsamda kamu kurumların ait birçok kurs bulunmaktadır. Bu sayfada detaylarını inceleyeceğimiz kurum kısa adı HEM olan (Halk Eğitim Merkezi) olacaktır.

Halk Eğitim Merkezi Kursları Nedir?
Zorunlu eğitim yaşını dolduran herkesin üst yaş sınırı olmadan yararlanabildikleri eğitim kurumlarıdır. Türkiye’nin her yerinde kolayca ulaşabileceğiniz şubeleri bulunan HEM (Halk Eğitim Merkezi) kursları daha önce hiç görmediğiniz eğitimleri sunmaktadır. Branş sayısı binlerce ifade edilmektedir.

Ne Zaman Kuruldu?
Dilerseniz ilk olarak kursların ortaya çıkış tarihi ve süreçlerine bakalım. Türkiye’de ilk halk eğitim kursu 1926 yılında “Halk Terbiyesi Şubesi” olarak kurulmuştur. İsmi kim koydu ise biraz saçma olduğu görülmektedir. Neyse ki kısa sürede kapatılıp bu sefer “Halk Derslikleri” adı altında yeniden hayata geçmiştir. Verilen isimler sürekli değişmiş olup “Millet Mektepleri, Halk Okuma Odaları, Köy Enstitüleri, Köy Eğitmen Kursları” şeklinde değiştikten sonra Halk Eğitim Merkezi ve şuan ki haliyle Hayat Boyu Öğrenme şeklini almıştır.

Kimler Yararlanabilir?
Herhangi bir yaş sınırlaması olmayıp, daha çok bazı kıstaslar bulunmaktadır. Örnek vermek gerekirse 18 yaş altındaki çocuk ve gençlerin kayıtları aileleri tarafından yapılması gerekir. Aynı şekilde İlköğretim öğrenciler okul saatleri dışındaki eğitimlere katılabilir. 18 Yaş üzeri ise herhangi bir koşul olmadan yararlanabilir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak zorunlu değildir. Ülkemizde yaşayan yabancı ülke vatandaşları da valilik izni ile kurslara katılabilir.

Halk Eğitim Kursları, Kurs Merkezleri Nerede?
En güzel yönlerinden biri sanırım bu olsa gerek, HEM kursları Türkiye’nin her yerinde her ilçede en az 1 şube ile temsil edilmektedir. Merkezi binaları yanı sıra uygun olan yerlerde de geçici kurslar açılmaktadır. Bu nedenle Türkiye’de yaşayan tüm insanlar bu eğitimlere kolayca ulaşabilmektedir.

Ülkemizin İlk Halka Yönelik Eğitim Kurumu

Size En Yakın Kurs Merkezini Anında Bulun: Yaşadığınız yerde hizmet veren halk eğitim merkezini bulmak için Milli Eğitim Bakanlığının hazırladığı okullar sayfasını kullanacağınız. Aşağıda yer alan bağlantıya tıkladığınızda https://www.meb.gov.tr/baglantilar/okullar/ yaşadığınız il ve ilçede ki kurumun bilgisine ulaşabilirsiniz.

Hangi Eğitimler Veriliyor?
Evet, arkadaşlar bize en yakın eğitim kurumunu bulduktan sonra şimdi hangi eğitime katılacağımıza karar vermeliyiz. Bunun için eğitimi verilen alan ve branşları incelemek gerekir. Halk eğitim merkezinde eğitimi verilen eğitim sayısı 70’den fazla alanda 3000 ve üzeri branş olarak belirtmeliyim.

Halk Eğitim Merkezi Branş Listesi (Foet Kodları)
Yukarıda da belirtildiği gibi yaklaşık 70 alan (bölümde) 3000 ve üzeri branş bulunmaktadır. En fazla branşı içeren alan el sanatları teknolojisi olup, 1028 farklı kurs içermektedir. İkinci sırada ise 154 eğitim öğretim sayısı ile giyim ve üretim teknolojisi gelmektedir. Aşağıda yer alan bağlantıya tıklayarak bölüm ve branş bilgilerine ulaşabilirsiniz. https://e-yaygin.meb.gov.tr/pagePrograms.aspx

Lise Mezunlarına Üniversiteye Hazırlık Kursları Veriliyor?
Geçtiğimiz yıllarda yasal düzenleme ile Türkiye’de dershaneler kapatılmış olup, üniversiteye hazırlık kursları eğitimine devam edenler için okullarda, mezunlar içinse halk eğitim merkezlerinde yapılmaktadır. Lise mezunu iseniz sizde bu kurslarla LYS sınavlarına hazırlanabilirsiniz.

Açık İlköğretim ve Lise Mezunu Olabilirsiniz!
Halk eğitim merkezleri sadece meslek edindirme kursları olmayıp, aynı zamanda herhangi bir nedenle eğitimini yarım bırakanlar içinde imkân sağlamaktadır. Bu kapsamda açık ilköğretim ve açık lise fırsatlarından yararlanabilirsiniz. Böylelikle yarım kalan eğitiminizi tamamlayabilir ve diploma sahibi olabilirsiniz.

Kayıtlar Ne Zaman Başlıyor?
Halk eğitim merkezlerinin kendine özgü başvuru sistemi olup, yılın 12 ayı kayıt alabilmektedir. Bu nedenle eğitimini almak istediğiniz kurs için dilediğiniz zaman başvuru yapabilirsiniz.

Kurs Kayıtları Nasıl Yapılır?
Kayıt konusunda teknolojiyi tam anlamıyla kullandıklarını söyleyemeyiz. Gelişmiş il ve ilçelerde E-Yaygın üzerinden başvuru imkânı sunulurken halen yüzlerce merkezin başvuru sistemi kurs merkezinde bizzat yapılmaktadır. Bu nedenle eğitim almak istediğiniz merkezin başvuru sistemini öğrenmelisiniz.

Online Başvuru İle Çok Pratik: Kurs başvurusunu online yapmak isteyenler için Milli Eğitim Bakanlığı E-yaygın uygulamasını hayata geçirdi. Aşağıda yer alan bağlantıya tıklayarak dilediğiniz kurs merkezi ve uygun olan kurslara başvuru yapabilirsiniz. https://e-yaygin.meb.gov.tr/Login.aspx

Kurslar Ne Zaman Başlıyor?
Maalesef bu sorunun net bir cevabı olamayabiliyor. Çünkü eğitimlerin başlayabilmesi için en az 12 kişi kayıt olması gerekir. Bu sayıya ulaşılması gerekir. Bu nedenle eğitimlerin başlaması bu sayının mutlaka tamamlanması ile mümkündür. Yaşadığınız yere göre eğitimlerin başlama süreci değişmektedir. Belirtilen limite ulaşılmaması halinde ise maalesef eğitimler başlamayabilir.

Eğitimler Ücretli mi?
Bir aşıra yaklaşan tecrübesine karşın halen tartışılan maddelerden biri halk eğitim merkezlerinde verilen kursların ücretli mi, ücretsiz mi? Olduğudur. Milli Eğitim Bakanlığının bu konuda yayınladığı genelgeye bakarsanız ücretsiz olduğu görülmektedir. Sadece maddi durumu iyi olan kursiyerlerin kendi isteği doğrultusunda bağış yapabileceği belirtilmektedir. Bunun dışında herhangi bir ücret alınmasını yasaklamaktadır. Fakat Türkiye’nin birçok yerinden zorunlu ücret alındığı yönünde şikâyetler gelmektedir. Ücret alımında bağış yapıyor gibi işlem yapılmaktadır.

Sertifika Ne Zaman Hazır Olur?
Bu kurslarda katılacağınız kursların tümü modüler olduğu için eğitim sonunda Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylı ve Türkiye’nin her yerinde özel ve kamu kurumlarında geçerliliği bulunan sertifika sahibi olursunuz. Tabii ki öncelikle eğitim sonunda yapılacak sınavda en az 40 puan ve üzeri almanız gerekir. Sınavı geçenlerin sertifikası 1-2 ay içerisinde hazırlanarak kurs merkezinden alınması gerekir.

Usta Öğretici (Uzman) Olabilirsiniz!
Yazının giriş kısmında da belirttiğim gibi imkânlar sadece eğitim almak isteyenlerle sınırlı kalmadan aynı zamanda bu kurumu gelir ve kariyer kaynağı haline getirmek isteyenler içinde geçerlidir. Eğitimci olmak isteyen usta öğreticiler için Türkiye’nin her yerinde bu imkânı bulabilirsiniz. Her yıl ihtiyaç dâhilinde kurumlar usta öğretici alımı yapmaktadır.

Usta Öğretici Kimdir, Nasıl Olunur? Kurslarda eğitim veren görevlilere genelde usta öğretici unvanı verilmektedir. Bunun nedeni birçoğunun üniversite mezunu olmadığı ile alakalı olabilir. Anlayacağınız usta öğretici olmak ve eğitim vermek için üniversite mezunu olmak gerekmez. Lisans mezunu kurs öğreticilerine ise uzman denmektedir. Usta öğretici olmak için eğitim vermek istediğiniz alanda lisans mezunu olmalı ya da usta öğretici belgesi sahibi olmalısınız.

Usta Öğreticilik Belgesi Nedir, Nasıl Alınır? Yaptığınız meslekte kendinizi kanıtlamanız için bir dizi belgeye sahip olmanız gerekir. 19 Yaşın altındakiler için bu süreç çıraklık ile başlamaktadır. Sonrasında kalfalık, ustalık ve son aşamada usta öğretici belgesi alarak mesleği ile ilgili iş yeri açma ve eğitim verme hakkını elde etmektedir. Kalfalık, ustalık ve usta öğretici belgeleri yalnızca mesleki eğitim merkezleri tarafından verilmektedir. Bununla ilgili sitemizde geniş kapsamlı bilgilere yer verilmiş olup, lütfen arama butonunu kullanınız.

Usta Öğretici Maaşları Ne Kadar? En çok merak edilen hususlardan biride usta öğreticilerin maaşları olup, size bu konuda rakam vermem maalesef mümkün değildir. Çünkü her usta öğretici ya da uzmanın maaşları farklı olmaktadır. Çünkü mezuniyet durumu, eğitim vereceği süre (saat ya da gün bazında) ile memuriyet durumu göz önünde bulundurulmaktadır. Buna göre kurum yöneticisi ile anlaşma yapılmaktadır. Maaş çok yüksek olmasa bile insanları eğitme, öğretme onuru ve gururu kesinlikle yaşanması gereken bir duygudur.

İstanbul’da Yaşayanlar İçin Halk Eğitim Merkezi İkinci Planda Kalıyor
Türkiye’nin en büyük kentlerinden biri olmasına karşın burada halk eğitimi kursları yerine insanlar daha çok İstanbul Büyükşehir Belediyesi Hayat Boyu Öğrenme Merkezi (İsmek) kurslarını tercih etmektedir. Müzik kurslarında 15 diğer eğitimlerde ise 16 yaş ve üzeri herkese hitap eden İsmek kursları 500’den fazla branş ile gerçek anlamda ücretsiz eğitime imza atmaktadır. Tüm ilçelerde bulunan kurs merkezleri ile size en yakın noktada diyebilirim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir