Halk Eğitim Merkezi Kursları Ücretli mi?

Türkiye’nin en eski sanat ve meslek edindirme kursları olan Halk Eğitimi Merkezleri (HEM) yarım asırlık tarihi geçmişe sahiptir. (1) Ülkemiz genelinde her il ve ilçede bulabileceğiniz bu merkezler son zamanlarda talep edilen kurs ücretleri ile gündem olmaya başladı. Peki, bu kurslar ücretli mi talep edilen ücretler yasal mı? Bu konuyu detaylıca ele alacağız.

Halk eğitimm kursları ücretli mi

Halk Eğitim Merkezi Kursları ÜCRETSİZDİR!
Evet arkadaşlar başlıkta da belirttiğim gibi HEM’de verilen tüm kurslar tamamen ücretsiz olup isteğiniz dışında kimse sizden kayıt, öğretim ya da sertifika teslimi esnasında ücret talep edemez ve buna zorlayamaz.

25. Madde Zorla Ücret Almayı Yasaklıyor
Kayıtlarda ücret talep eden kurs yöneticilerinin en büyük dayanağı MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI YAYGIN EĞİTİM KURUMLARI YÖNETMELİĞİ 25. maddesi olup aslında yönetmelikte kurs yöneticilerine istem dışı ücret alamayacaklarını belirtiyor. Şimdi dilerseniz birlikte 25. maddeye bir göz atalım.

MADDE 25 – (1) Kurs düzenlenmesi ile ilgili eğitim ihtiyaçlarını belirleme çalışmalarından sonra talep edilen kurs, merkezin imkânlarıyla açılır. Gerekli olan araç, gereç, teçhizat, bina, bütçe, personel ihtiyaçları merkezlerce karşılanır. Kursa katılanlardan durumu uygun olanlar, kendi istekleriyle etkinlik giderleri için okul aile birliğine katkıda bulunabilirler. (2)

Bakanlığı, M. E. (2010). MEB Yaygın Eğitim Kurumları Yönetmeliği.

İsterseniz (Gönüllü) Olarak Bağış Yaparsınız
Yukarıda, MEB tarafından yapılan açıklamayı inceledik. Maddenin son satırlarında sadece durumu iyi olan ve kursa katkıda bulunmak isteyen, yani kendi isteği ile gönüllü olarak bağış yapmak isteyenlerden alınabileceği belirtiliyor. Siz istemiyorsanız kimse size bağış yaptıramaz.

Belediyelerin Sanat ve Meslek Edindirme Kurslarını Gördünüz mü?

Halk eğitimi merkezleri kadar bir diğer önemli kurumlar ise belediyeler tarafından düzenlenen sanat ve meslek edindirme kurslarıdır. Türkiye’nin tüm illerinde olmasa bile birçok il ve ilçede bulunmaktadır. Halihazırda ücretsiz yararlanabileceğiniz sanat ve meslek edindirme kurslarına bakalım.

Enstitü İstanbul İSMEK (İstanbul)

İstanbul’da yaşayanların kayıt tarihlerini merakla beklediği Enstitü İstanbul İsmek kursları 1996 yılından beri hizmet vermektedir. İstanbul’un tüm ilçelerinde bulabileceğiniz şubeleri ile yüzlerce branşta kültür ve sanat eğitimleri vermektedir. Son zamanlarda uzaktan eğitim uygulaması ile evinizden ve iş yerinizden de eğitimlere iştirak etme fırsatı sunulmaktadır. (3)

BELTEK, BELMEK (Ankara)

Başkent Ankara’da da yine ücretsiz yararrlanabileceğiniz kurslar bulunmaktadır. Ankara Büyükşehir Beledidyesi ve Gazi Üniversitesi arasında gerçekleşenn BELTEK ve sadece Ankara’da yaşayan hanımlara el sanatları ve moda gibi alanlarda eğitim veren BELMEK kursları yer almaktadır. BELTEK’in tek dezavantajı tek bir noktada, Gazi Üniversitesi yerleşkesinde eğitim vermesi ve eğitimlerin haftaiçi akşam ve hafta sonları olmasıdır.

KOMEK (Konya)

İç Anadolu bölgesinin gözde kentlerinden biri olan Konya, sanayisi kadar eğitim fırsatları ile de adından söz ettirmektedir. Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından Konya il merkezi ve ilçelerde bulunan kurs merkezleri ile 7’den 70’e herkesin eğitim ihtiyacını karşılayan KOMEK ile tanıştınız mı? Komek, Genç Komek ve Kozem uzem gibi kategorize eğitimleri ile yetişkinler, gençler ve Konya dışında yaşayan insanlar için uzaktan eğitim fırsatları sunmaktadır.

KAYMEK (Kayseri)

Ücretsiz kurs hizmeti sunan bir diğer il ise Kayseri Büyükşehir Belediyesi olarak karşımıza çıkmaktadır. Kısa adı KAYMEK olan Kayseri Mesleki Eğitim ve Kültür A.Ş. merkezi ilçelerde bulunan kurs ve ihtisas merkezleri ile hizmet vermektedir. Yetişkinler yanı sıra Genç Kaymak ile gençler ve Kaymek uzem ile Kayseri dışında yaşayan insanlar içinde eğitim hizmeti vermektedir.

BUSMEK (Bursa)

Bursa Büyükşehir Belediyeside ücretsiz kurs konusunda oldukça başarılı iller arasında yer almaktadır. Kısa adı BUSMEK olan Bursa Sanat ve Meslek Eğitimi Kursları 2006 yılından beri hizmet vermektedir.

Daha benzer birçok il ve ilçe belediyesi bu konuda hizmet vermektedir. Sitemizde belediyelerin sağladıkları ücretsiz kurslarla ilgili geniş çaplı bilgiye ulaşabilirsiniz. (4)

Konuyu tekrar özetlemek gerekirse Halk eğitimi merkezi kursları ücretsiz fakat şu hususu da belirtmek gerekir ki bazı eğitimlerde ek malzeme gerekmektedir. Örnek aşçılık kursunda kullanılacak olan malzeme için küçük bir katkı payı talep edilebilir.

Kurs kaydı ya da sertifika vs için ücret talep eden merkezleri ve yöneticileri aşağıda yer alan soru ve yorum kısmından iletebilir ya da Milli Eğitim Bakanlığı ile irtibata geçerek bildirebilirsiniz.

Açık öğretim ilk kayıt için 5-10₺ halk eğitim merkezlerinin talep ettiği ve doğal bir ücret bulunmaktadır. Ayrıca ilk kayıt ya da kayıt yenileme için devletimizin aldığı belli bir ücret bulunmakta zaten kayıt ve kayıt yenileme ücretleri elden değilde kamu bankalarının ATM’leri ve MEB ödeme sayfasından yapılmaktadır.

REFERANSLAR

  1. Kaya, H. E. (2015). Türkiye’de halk eğitimi merkezleri. International Journal of Science Culture and Sport (IntJSCS)3(3), 268-277.
  2. Bakanlığı, M. E. (2010). MEB Yaygın Eğitim Kurumları Yönetmeliği.
  3. Eser, A. (2010). Belediyelerin mesleki yaygın eğitimdeki rolü: İsmek örneği (Doctoral dissertation, Marmara Universitesi (Turkey)).
  4. Çelik, A. (2014). SOSYAL BELEDİYECİLİK ANLAYIŞI: ŞANLIURFA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ÖRNEĞİ. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi16(1), 1-20.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir