Mesleki Eğitim

Destekleme ve Yetiştirme Kurs Başvuruları Başladı.

Destekleme ve yetiştirme kurs başvuruları 24-28 Ağustos 2023 tarihleri arasında yapılacaktır. Bu süre içinde hem öğrenci hem de öğretmen başvuruları aynı anda gerçekleştirilecektir.

Milli Eğitim Bakanlığı, destekleme ve yetiştirme kurs klavuzunda bazı değişiklikler yapmıştır. Bu değişiklikler sonucunda kayıt tarihleri 24-28 Ağustos 2023 olarak güncellenmiştir.

Bir diğer önemli değişiklik ise destekleme ve yetiştirme kurslarından yararlanacak öğrencilerin kapsamının daraltılmasıdır. 2023-2024 döneminde, 8. sınıf öğrencilerinin yanı sıra 11. ve 12. sınıf öğrencileri ile lise mezunları kurslardan faydalanabileceklerdir.

Daha önce 6., 7. ve 10. sınıf öğrencilerine de eğitim veriliyordu, ancak bu yıl bu sınıflara yönelik kurslar düzenlenmeyecektir.

Destekleme ve yetiştirme kursları 2023 klavuzuna aşağıda yer alan bağlantıdan ulaşabilirsiniz. https://e-kurs.meb.gov.tr/Dosya/2023_klavuz.pdf

Destekleme ve Yetiştirme Kursları Başvuru Nasıl Yapılır?

Başvurular, e-kurs.meb.gov.tr adresinden yapılmaktadır.

E-Kurs Girişi Nasıl Yapılır?

Bağlantıya tıkladığınızda, ilk yapmanız gereken işlem “Öğrenci Girişi” butonuna tıklamak olacaktır. Ardından aşağıda yer alan seçenekleri göreceksiniz.

E-Kurs giriş sayfası

E-Okul Öğrenci Girişi kısmından ortaokul 8. sınıf öğrencileri ile lise 11. ve 12. sınıf öğrencileri giriş yapabilir. Giriş ekranında, T.C. kimlik numarası, okul numarası ve nüfus cüzdanı seri numarası, cilt numarası gibi size özel bilgilerinizi kullanarak sisteme giriş yapabilirsiniz.

Açık Lisesi Öğrencisi Girişi kısmından ise Açık Öğretim Lisesi’nde öğrenim görenler kullanmalıdır. Bu linke tıkladığınızda sizi Açık Öğretim Lisesi giriş sayfasına yönlendirir. T.C. Kimlik numarası ve lise kayıt esnasında aldığınız şifre ile giriş yapabilirsiniz.

Mezun Öğrenci Girişi: Lise mezunu bireyler için tasarlanmıştır. Bu linke tıkladığınızda sizi E-Devlet giriş sayfasına yönlendirecektir. E-Devlet şifrenizle sisteme giriş yapabilirsiniz.

Ders Seçimi Nasıl Yapılır?

Evet, arkadaşlar, sisteme başarıyla giriş yaptık. Menüden “Öğrenci İşlemleri” kısmına iki defa tıkladığınızda “Kurs Başvuru İşlemleri” menüsünü göreceksiniz.

Bu aşamadan sonra eğitim gördüğünüz okul bilgileri ve hemen altında tercih edebileceğiniz dersleri göreceksiniz. Ortaokul öğrencileri 7 farklı ders içinden istediklerini tercih edebilirler.

Tercih edebilecekleri dersler arasında Türkçe, Matematik, Sosyal Bilgiler, Fen Bilimleri, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ile Yabancı Dil eğitimleri yer almaktadır. Sadece 8. sınıf öğrencilerine özel olarak T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersinin bulunduğunu belirtmek istiyorum.

Destekleme ve yetiştirme kursları ders seçimi sayfası

Lise öğrencileri ve lise mezunlarının seçim yapabileceği dersler arasında toplamda 14 farklı ders seçeneği bulunmaktadır.

Bu dersler şunlardır: Türk Dili ve Edebiyatı, Matematik, Fizik, Kimya, Biyoloji, Tarih, Coğrafya, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Yabancı Dil, Felsefe, Sosyoloji, Psikoloji, Mantık. Ayrıca, lise 12. sınıf öğrencileri ve mezunlara yönelik olarak T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersinin de seçenekler arasında olduğunu belirtmek istiyorum.

Bir diğer önemli detay ise Uluslararası İmam Hatip Liseleri’nde 9. sınıf öğrencisi olarak eğitim gören yabancı ülke vatandaşları için Türkçe eğitim seçeneğinin de bulunduğudur.

Görsellerde, ortaokul ve lise öğrencileri için farklı seçenekler bulunmaktadır. Her iki seviyede de maksimum 6 farklı ders seçebilirsiniz. Sunulan seçenekler arasından en fazla 6 dersi seçme hakkına sahipsiniz.

DYK kursları ders seçimi

Katılmak istediğiniz dersin yanında bulunan “Öğretmen Seçiniz” bölümünden eğitim almak istediğiniz öğretmeni seçerek “Dersi Kurs Listesine Ekle” butonuna tıklayınız. İşlemleri tamamladıktan sonra “KAYDET” butonuna tıklayarak işlemi tamamlayabilirsiniz.

Destekleme ve Yetiştirme Kursları Ne Zaman Başlıyor?

DYK (Destekleme ve Yetiştirme Kursları) yıllık ve yaz dönemi olmak üzere 2 farklı şekilde uygulanmaktadır. Yaz dönemi kursları, okulların yaz tatiline girmesiyle başlarken, yıllık kurslar ise okulların başlamasına kısa bir süre kala başlar. Destekleme ve yetiştirme kursunun takvimi aşağıda yer almaktadır.

  • Öğretmen başvuruları: 24-28 Ağustos 2023
  • Öğrencilerin başvuru süreci: 24-28 Ağustos 2023
  • Sınıflarının oluşturulması: 31 Ağustos2023 – 3 Eylül 2023
  • DYK kursları başlama tarihi: 4 Eylül 2023
  • DYK kursları bitiş tarihi: 7 Haziran 2024

Destekleme ve Yetiştirme Kursları Nedir?

“DYK” Destekleme ve Yerleştirme Kursları’nın kısaltmasıdır. 2014-2015 eğitim öğretim döneminde uygulamaya başlanmıştır. Üniversite sınavlarına hazırlık eğitimi veren dershanelerin kapatılmasının ardından bu alandaki ihtiyacı karşılamak üzere DYK kursları oluşturuldu.

Başlangıçta sadece lise 12. sınıf öğrencileri ve lise mezunlarına yönelik eğitim veren DYK kursları, zaman içinde birçok değişikliğe uğrayarak daha geniş kapsamlı bir yapıya dönüştü. (2)

Destekleme ve Yetiştirme Kurslarına Kimler Başvurabilir?

Örnek: Ortaokul 8. sınıf öğrencilerinin yanı sıra lise 11, 12. sınıf öğrencileri de bu hizmetten yararlanabilir hale geldi. DYK yaz kursları ise daha da geniş kitlelere ulaşarak ilkokul öğrencilerinin de faydalanabileceği bir yapıya dönüştü.

Bir diğer örnek ise ülkemizde bulunan yabancı öğrencilerin Türkçe öğrenimini kolaylaştırmak amacıyla Uluslararası İmam Hatip Liseleri 9. sınıf öğrencileri için sadece Türkçe alanında eğitim imkanı sağlandı.

Özetlemek gerekirse, ortaokul 8. sınıf öğrencileri ile lise 11, 12. sınıf öğrencileri, lise mezunları, örgün ya da açık öğretimde okuyan ve lise mezunu olan bireyler bu hizmetten yararlanabilir.

Destekleme ve Yetiştirme Kursları Ücretli mi?

DYK kursları ücretsizdir. Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığı, Ortaöğretim Genel Müdürlüğü tarafından yapılan Destekleme ve Yetiştirme Kursları E-Kılavuzu sayfasında belirtildiği üzere hiçbir şekilde ücret alınmaması gerektiği vurgulanmaktadır. (3) “GENEL ESASLAR – 1.9. Açılacak kurslara devam eden öğrenci ve kursiyerden kurs ücreti alınmaz.”

Eğitimler Hangi Gün ve Saat Aralığında Yapılacak?

Yazının geri kalan kısmında, DYK takvimi, E-kurs giriş işlemi, kayıt ve ders seçimi gibi konuları ele aldık. Şimdi ise destekleme ve yetiştirme kurslarına katılanların nasıl bir eğitim süreciyle karşılaşacaklarına bakalım. Bu bölümde aktaracağım bilgiler genel hususları içermektedir. Her okul veya halk eğitim merkezinin kurs gün ve saatleri farklılık gösterebilir.

Kursiyer Sayısı Kaç Kişi İle Sınırlı? Kurslarda kaç öğrenci olacağına dair bilgi vermek gerekirse, hazırlanacak olan kurs sınıflarında en az 16 en fazla 24 öğrenci bulunması gerekmektedir. Bir sınıftaki öğrenci veya kursiyer sayısı 16’nın altına düştüğünde, sınıf kapatılır ve öğrenciler başka bir sınıfa aktarılır.

Eğitimler Nerede Yapılacak? Eğitimler nerede yapılacak sorusuna cevap vermek gerekirse, kurslar genellikle öğrencilerin eğitim aldığı okullarda veya yakın çevre okullarda gerçekleştirilir. Lise mezunları için ise eğitimler halk eğitim merkezleri tarafından belirlenen yerlerde sağlanacaktır.

DYK Kursları Hangi Günler Yapılacak? Kurs gün ve saatleri konusunda belirtmek gerekirse, her eğitim kurumunun kendi içinde aldığı karara göre farklılık gösterebilir. Eğitim saatleri olarak, gün içinde ders sonrası, akşamları 22:00’ye kadar ya da hafta sonları (Cumartesi, Pazar) gibi çeşitli seçenekler uygulanabilir. Bu konuda kesin bilgiyi kurum yöneticileri belirler.

DYK Kursları Kaç Saat Sürüyor? DYK kurslarının süresi hakkında bilgi verirken, günlük ve haftalık ders saatlerine bakarak açıklamak mümkün. Kurslar genellikle günlük minimum 2 saatten az olmamak üzere 8 saate kadar sürebilir. Dersler 40 dakikalık eğitim süreleriyle işlenir.

Haftalık ders saatleri ise öğrencinin sınıfına göre değişiklik gösterir. Ortaokul 8. sınıf ve lise 11. sınıf öğrencileri haftada en fazla 18 saat ders alırken, 12. sınıf ve lise mezunları için bu süre 24 saate kadar çıkabilir.

SIK SORULAN SORULAR

Destekleme ve yetiştirme kursları ile ilgili merak edilen hususlara yanıt vermek istiyorum.

DYK kurslarında kursa katılmak zorunlu mu?

Evet, arkadaşlar okul gibi düşünebilirsiniz. Kurs süresinin 1/5’inden fazlasını kusursuz bir şekilde devamsızlık ile geçirmeniz halinde ders ya da derslerden kaydınız silinmektedir.

E-Kurs Nedir?

“E-Kurs” tabiri, aslında “Eğitim Kursları” anlamına gelmekte ve insanların kolay anlayabileceği bir ifade olarak kullanılmaktadır. “E-Kurs” ifadesinin yerine “Destekleme ve Yetiştirme Kursları (DYK) başvurularının, e-kurs.meb.gov.tr adresinden yapılması” ifadesi daha doğru ve resmi bir ifade olacaktır.

Destekleme ve Yetiştirme Yaz Kursları Ne Zaman Başlıyor?

2022-2023 eğitim öğretim dönemi DYK yaz kursu kayıtları 17-27 Temmuz 2023 tarihleri arasında yapıldı. Eğitimler ise 1 Ağustos 2023 tarihinde başlamıştır. 2023-2024 Destekleme ve Yetiştirme yaz kursları tarihini açıklamak için henüz erken diyebilirim. Milli Eğitim Bakanlığı tarihleri açıkladığında sizlerle paylaşacağız.

Destekeme ve Yetiştirme Kursları Kılavuzu Yayınlandı mı? Öğrenciler, öğretmenler ve hatta okul yöneticilerinin her yıl merakla beklediği destekleme ve yetiştirme kursları klavuzuna e-kurs.meb.gov.tr adresinden ya da aşağıda yer alan bağlantıya tıklayarak ulaşabilirsiniz. https://e-kurs.meb.gov.tr/Dosya/2023_klavuz.pdf

REFERANSLAR

  1. T.C. Milli Eğitim Bakanlığı, Ortaöğretim Genel Müdürlüğü. (t.y.). Destekleme ve Yetiştirme Kurslar e-Klavuzu. Erişim adresi: https://e-kurs.meb.gov.tr/Dosya/2022_klavuz.pdf
  2. Nartgün, Ş. S., & Dilekçi, Ü. (2016). Eğitimi destekleme ve yetiştirme kurslarına ilişkin öğrenci ve öğretmen görüşleri. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi22(4), 537-564.
  3. BOZBAYINDIR, F., & KARA, M. (2017). Destekleme ve Yetiştirme Kurslarında (DYK) Karşılaşılan Sorunlar ve Öğretmen Görüşleri Temelinde Çözüm Önerileri Problems Faced at Supporting and TrainingCourses (STC) and Solution Suggestions According to Teacher Opinions. Sakarya University Journal of Education7(2), 336-349.

Mustafa Gövercin

Yaygın eğitim alanında herhangi bir ücret ödemeden yararlanabileceğiniz eğitim fırsatlarını sizler için araştırmaya devam ediyorum.

Okuduğunuz Yazıya Benzer İçerikler