Mesleki Eğitim

Uzay Teknolojileri Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Türkiye’de bir ilke imza atılarak, rahmetli Özdemir Bayraktar’ın ismini taşıyan Havacılık ve Uzay Teknolojileri alanında eğitim verecek olan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Ankara’nın Elmadağ ilçesinde eğitim faaliyetlerine başlamıştır.

Havacılık ve uzay teknolojileri lisesi

İlk olarak, Havacılık ve Uzay Teknolojileri Lisesi nerede bulunuyor? Sorunuza yanıt vererek başlayalım. Sonrasında ise okulun eğitim verdiği alanları sizinle paylaşacağım.

Adres: 648. Cadde, Hasanoğlan Bahçelievler / Elmadağ

Telefon: 0537 352 24 88

Havacılık ve Uzay Teknolojileri Lisesi Nedir?

Okul, 24.770 m²’lik geniş bir alanda, 3 ayrı binadan oluşmaktadır. Bu binalar eğitim, atölye ve pansiyon olarak kullanılmaktadır. Okulda 32 adet derslik bulunmaktadır ve ayrıca 6 adet laboratuvar ile müzik ve resim atölyeleri de mevcuttur.

En güzel özelliklerinden biri, 200 öğrenci kapasiteli bir pansiyona sahip olmasıdır. Özellikle il dışından gelen öğrencilerin konaklaması için 64’ü kız, 136’sı erkek olmak üzere toplamda 200 yatak kapasitesi bulunmaktadır. Pansiyon ferah ve nezih odalardan oluşmakta olup, lavabo ve banyolar da odalar içerisinde yer almaktadır. Ayrıca odaların tek kişilik olduğunu da belirtmek istiyorum. Her öğrenciye ayrı bir oda sunulmaktadır.

Havacılık Lisesinde Hangi Dersler var?

Havacılık ve uzay teknolojileri lisesi, diğer liselerden farklı olarak bir yılı yabancı dil eğitimi olmak üzere 4 yılı ise alan eğitimi şeklinde planlanmıştır. Yani, toplamda 5 yıldan oluşan bir eğitim süreci bulunmaktadır.

Havacılık ve uzay teknolojisi alanı eğitimleri

Mesleki eğitim alanına ilk defa eklenen “Havacılık ve Uzay Teknolojisi Alanı” bu okulda ilk kez öğretilmeye başlanmıştır. Havacılık ve uzay teknolojisi ile ilgili olarak aşağıdaki listeden ilgili eğitimleri görebilirsiniz:

Tasarım ve İmalat

  • Kompozit üretim ve analizi
  • Hidrolik-pnömatik ve mekanik sistemler
  • İmalat teknikleri
  • Özel prosesler

İtki Sistemleri

  • Ulusal ve uluslararası standartlara uygun şekilde ileri itki sistemlerinin tasarımı, montajı ve bakımı
  • Pervane bakım ve ayar işlemleri
  • Yanma ve yakıtlar

Elektronik Sistemler

  • Basit elektrik-elektronik devreler kurma, çalıştırma, elektriksel ölçmeleri gerçekleştirme
  • Elektronik kart tasarımı
  • Uçak elektrik sistemlerinde kullanılan devre elemanlarının test, bakım onarım işlemleri
  • Elektronik sistem üretimi
  • Elektronik ve dijital uçak sistemlerinin bakımı
  • Havacılık ve uzay aviyonik sistemler

Mezuniyet sonrası, eğitim aldığınız alana yönelik olarak usta öğretici belgesi, iş yeri açma belgesi ve EUROPASS belgesi gibi belgeler verilmektedir. Ayrıca, isterseniz yükseköğrenim yolunda ön lisans veya lisans eğitimine devam etme imkanına sahipsiniz. Bu şekilde daha ileri düzeyde eğitim alarak uzmanlık ve kariyerinizi geliştirebilirsiniz.

Eğitimlerin planlaması, sadece okul yönetimiyle sınırlı kalmayıp bu alanda sektör firmalarından da yardım alınmaktadır. Aselsan, Roketsan, Türk Havacılık Uzay Sanayi, Tusaş gibi kurumlar da katkı sağlamaktadır.

Havacılık ve Uzay Teknolojileri Lisesi Kayıt

Havacılık ve Uzay Teknolojileri Lisesi’ne kayıtlar nasıl yapılır? Öğrenciler hangi kriterlere ve puana göre seçilir? Bu tür soruların cevaplarını en kısa sürede sizlerle paylaşacağız.

Ayrıca, okulun internet sitesinden de merak ettiğiniz detaylara, güncel haberlere ve duyurulara ulaşabilirsiniz. Okulun internet siteleri olarak Milli Eğitim Bakanlığı sitesi olan https://ankarahavacilikveuzayteknoloji.meb.k12.tr/ ve okulun kendi websitesi olan https://ankarahavacilikveuzayteknolojilerimtal.com/ adreslerini kullanabilirsiniz.

Okul Kıyafetleri Tanıtıldı.

Özdemir Bayraktar Havacılık ve Uzay Teknolojileri Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 2023-2024 eğitim öğretim döneminde, öğrencilerin giyecekleri kıyafetleri tanıttı. Oldukça şık ve havalı olduğunu söylemek gerekir.

Öğrenci kıyafetleri

REFERANSLAR

Baygeldi, A. (2020). Ülkemizde Uydu ve Uzay Teknolojileri Alanında Faaliyetler ve Türkiye Uzay Ajansı Kurulum Çalışmaları. Turkish Journal of Astronomy and Astrophysics1(2), 445-447.

YAVAŞ, V., & YEŞİLAY, R. B. Türkiye’nin Havacılık ve Uzay Endüstrisi Tedarik Zinciri İçerisindeki Hedefi Üzerine Bir Değerlendirme. Journal of Aviation Research4(2), 211-225.

Mustafa Gövercin

Yaygın eğitim alanında herhangi bir ücret ödemeden yararlanabileceğiniz eğitim fırsatlarını sizler için araştırmaya devam ediyorum.

Okuduğunuz Yazıya Benzer İçerikler