Mesleki Eğitim

Kuaför Olmak İster misiniz?

Kuaförlük kurslarıyla geleceğin en kazançlı mesleklerinden birine adım atabilirsiniz. İster erkek kuaförü, isterseniz de bayan kuaförü olabilirsiniz.

Güzellik ve saç bakımı hizmetleri alanında, saç ve cilt bakımı için birçok eğitim seçeneği mevcuttur. Bu eğitimlerin çoğu, 3. ve 4. seviye kurs bitirme belgesi içermektedir. Kurs sonunda, kalfalık veya ustalık belgesi almak için sınavlara katılabilirsiniz.

Kuaförlük Kursu Ne Zaman Başlıyor?

Kuaförlük kursu

Kuaför Nasıl Olunur?
Ülkemizde bir çok meslek usta çırak ilişkisi ile öğrenilmektedir. Fakat 12 yıllık zorunlu eğitim ile çıraklık uygulamasında %50 azalma olduğu görülmektedir. Yinede fırsat bulan çocuklar bir kuaför salonunda çırak olarak bu işi öğrenebilmektedir. İlk öğrenim yolu bu olup, tabii ki çocukluk ve ergenlik yaşını geçmiş olanların çıraklık yapma imkanı kalmadığı için eğitim merkezlerinden yararlanması gerekmektedir.

Çırak olma yaşını geçmiş fakat yinede bu mesleğe adım atmak isteyenler için ikinci ve son seçenek kurslara katılarak kuaförlük eğitimleri almaktadır. Türkiye’nin her yerinde başta devlet kurumları olmak üzere ücretsiz eğitim veren yerler bulunmaktadır. Şimdi bu kurumlara birlikte göz atalım.

Halk Eğitim Merkezi
İlk olarak HEM ile başlıyoruz. Çünkü Halk Eğitim Merkezi kursları Türkiye’nin her ilçesinde şubesi bulunan bir kurum olup, yaşadığınız ilçede en az bir şubesi mutlaka mevcuttur. 14 Yaş üzeri bireylere yönelik olan bu kurumdan eğitim almak için kurs merkezine giderek kayıt olmalısınız.

Türkiye İş Kurumu (İşkur Kursları)
Kısa adı İŞKUR olan Türkiye İş Kurumu, birçok kişinin iş ararken kullandığı veya işsizlik maaşı için başvurduğu bir kurumdur. Ancak son yıllarda meslek edindirme kurslarıyla da gündeme gelmektedir. Bu uygulama, hem meslek öğretiyor hem de pratik beceriler kazandırıyor.

İŞKUR kurslarının diğer kurumlardan en önemli farkı, hem eğitim sağlaması hem de kursiyerlere günlük belirli bir miktarda ödeme yapılmasıdır. Çoğu eğitim sonunda kursiyerlere aynı zamanda iş imkanı da sunulmaktadır.

İsmek Kuaförlük Kursu
Ülkemizin en kalabalık şehri İstanbul burada kuaförlük mesleğini icra etmek isteyenler için ayrıca belediyenin sağladığı imkanlar bulunmaktadır. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Hayat Boyu Öğrenme Merkezi Güzellik ve Saç Bakım Hizmetleri alanında kuaför olmak isteyenlere yönelik bir birinden özel kurs seçenekleri bulunmaktadır. Şimdi dilerseniz bu branşlara kısa kısa göz atalım.

Saç Sakal Ekimi (Erkek Kuaförlüğü)
Tanıyacağımız ilk branş erkek berberliği / kuaförlüğü olup, 16 yaş üzeri erkekler için güzel bir meslek olacağını düşünüyorum. Eğitimler toplamda 384 saat sürecek olup, yaklaşık 20 farklı modülde eğitim verilmektedir. Saç ve sakal kesimi yanı sıra saç bakımı ve fön uygulamaları yer almaktadır.

Saç Bakımı ve Yapımı (Bayan Kuaförlüğü)
Bu mesleği icra etmek için illede erkek olmak gerekmez, kadınlarda çok güzel gelir elde etmektedir. Bayan kuaförü olmak isteyenler için başvuru yapılması gereken branş Saç Bakımı ve Yapımı olup, biraz daha uzun bir süreçten oluşmaktadır. Toplamda 832 saat sürecek olan bayan kuaförlüğü kursu sadece saç ile alakalı olmayıp, aynı zamanda cilt bakımı temel düzeyde kişisel bakım eğitimler içermektedir.

Saça Geçici ve Kalıcı Şekil Verme Teknikleri
İsmek kurslarında ele alacağımız son branş daha çok fön eğitimleri diyebiliriz. Bir çok yeniliği öğreneceğiniz bu kurslarda aynı zamanda kadınların en çok gerek duyduğu uygulamalardan birisi saç boyama eğitimleri verilmektedir. Kesinlikle katılmanızı tavsiye edeceğim kurslardan biri olup, mesleki seviyenizi geliştireceksiniz. İsmek kursları hakkında daha fazla bilgi ve başvuru yapmak için aşağıdaki bağlantıya tıklayınız. https://www.yayginegitim.net/ismek-kurslari

Kalfalık Belgesi Almalısınız
Yukarıda yer alan kurslar sizin tam anlamıyla kuaför olmanız için yeterli değildir. Tamam alacağınız MEB onaylı sertifika ile bir kuaför yada güzellik salonunda çalışabilirsiniz. Fakat kendinizi geliştirmek için sırada kuaför kalfalık belgesi bulunmaktadır. Bunun içinse MEM yani Mesleki Eğitim Merkezi kurslarında kalfalık sınavına katılmanız gerekir. Sınava katılabilmek için öncelikle sertifikamız olması gerekir.

Kendi İş Yerinizi Açmak İçin Ustalık Belgesi Gerekli
Evet arkadaşlar kalfalık belgesi almakla birlikte yine hedefimizde son aşamaya geldiğimiz söylenemez. Çünkü kendi iş yerinizi açmak için aldığımız sertifika yada kalfalık belgesi bunun için yeterli değildir. Yine aynı şekilde Mesleki Eğitim Merkezlerinde bu sefer ustalık belgesi almak gerekir. Bu aşamadan sonra artık Türkiye’nin her yerinde kendinize ait kuaför salonunuzu açarak yolunuza devam edebilirsiniz.

Usta Öğretici (Öğretmen) Olabilirsiniz
Ustalık belgesi almak sizi illede bir kuaför salonu açarak orayı işletme zorunluluğu getirmez. İsterseniz bu mesleğin yaygınlaşması için başarılı bir eğitimci olabilirsiniz. Ustalık belgesini almış olduğunuz Mesleki Eğitim Merkezi size sınavla usta öğretici olma hakkı sunmaktadır. Bu belgeyi aldıktan sonra Halk Eğitim Merkezi, İsmek, Komek,Busmek gibi sanat ve meslek edindirme merkezlerinde usta öğreticilik yaparsınız. Dilerseniz eğitimi ek iş olarak yapabilirsiniz. Eğitim zamanları kursta diğer zamanlar kendi iş yerinizde çalışırsınız.

Saç Hastalıklarına Hakim Olun
Başarılı bir kuaför olmak için sadece kesim ve şekil vermekle sınırlı kalmadan aynı zamanda saç sağlığı konusunda araştırmalar yapın, size gelen her 100 insandan biri saç dökülmesi, kepek, yağlanma gibi sorunlar yaşamaktadır. Bu insanların sorunlarına yönelik çözüm yöntemleri önermeli yada onları yönlendirmelisiniz.

Saç Dökülmesi: Özellikle erkek berberleri en sık karşılaştığı sorunlardan biri saç dökülmesi olup, çoğu zaman ergenlik dönemi sonrası başlamaktadır. Erkeklerde androgenetik dediğimiz ailesel genetik Alopecia yaygın olup, saçlarda kalite kaybı ile başlayan süreç tepe yada şakaklarda seyrelme ile başlar. Çözümü DHT baskılayıcı tedaviler olup, bunun için Procapil yada Finasterid içeren spreyler kullanmak gerekir. Saç dökülmesi nedenleri ve çözüm yollarına dair Op. Dr. Atilla KAYA’nın çok değerli bilgilerini incelemelisiniz. Aşağıda yer alan bağlantıya tıklayarak ulaşabilirsiniz. https://www.sachastaliklari.com/sac-dokulmesi-nedenleri/

Saçkıran: Özellikle gençlerde sık görülen ve sıkıntı strese bağlı olarak ortaya çıkan Alopecia Areata (Saçkıran) kuaförler için yakından bilinen bir sorun olup, görüntü olarak madeni para şeklinde açılmaya neden olmaktadır. Dökülen bölgede cilt parlak ve dikkat çekici bir şekilde ortaya çıkmaktadır. Çözümü öncelikle kişinin yaşadığı stres ve sıkıntı probleminden uzak olmasını tavsiye etmelisiniz. Tedavi olarak ise öncelikle evlerinde kolayca uygulayabilecekleri sarımsak uygulaması yapılır. 3 Ay içerisinde herhangi bir etkisi olmaması halinde Kortizon enjeksiyonu ve bu alanda en etkili ilaçlardan biri olan SADBE kullanması önerilir.

Kepek / Aşırı Kepek: Kuaförlerin en sık karşılaştığı sorunlardan biride kepek problemi olmaktadır. İki gruba ayrılan kepek yada seboreik dermatit dediğimiz aşırı kepek problemi yer almaktadır. Normal kepek problemi market şampuanları ile çözüm bulurken, aşırı pul pul kepek için mutlaka medikal mantar öldürücü şampuan kullanmak gerekir. Size gelen müşterilere önerebileceğiniz iki grup ürün bulunmaktadır. Bunlar ketokonazol içerenler Konazol, Ketoral, Nizoral yada Zinc Pyrithion içeren Zetion Şampuan önerebilirsiniz. Unutmayın bu ürünler sık kullanıma uygun olmayıp, 10-15 günde bir kullanmak gerekir. Yoksa saç derisinde incelme ve tahrişe neden olur. Yada günlük kullanıma uygun olan Climbazole içeren ürünler System 4 yada Seboderm Şampuan önerebilirsiniz.

Kuaförlük kursları hakkında aktaracaklarımız şimdilik bu kadar olup, özellikle İstanbul’da yaşayanlar İsmek’in kurslarından keyifli bir şekilde yararlanabilir. https://www.ismekkurs.com/ismek-kuaforluk-kursu/

Mustafa Gövercin

Yaygın eğitim alanında herhangi bir ücret ödemeden yararlanabileceğiniz eğitim fırsatlarını sizler için araştırmaya devam ediyorum.

Okuduğunuz Yazıya Benzer İçerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir